contoh soal caption bahasa inggris kelas 12 pilihan ganda

Contoh Soal Caption Bahasa Inggris Kelas 12 Pilihan Ganda

Posted on

Contoh soal caption bahasa inggris kelas 12 pilihan ganda beserta gambarnya yang kami bagikan merupakan bagian dari kumpulan soal Bahasa inggris dan kunci jawaban yang kami miliki. Materi yang terkandung dalam soal caption kelas 12 kali ini terdiri dari Composing & Vocabulary Building, Noun Phrase in Captions, dan Caption in Various Contexts.

Melalui contoh soal caption Bahasa Inggris kelas 12 ini diharapkan peserta didik mampu memahami generic structure of caption text. Selain itu, mereka juga akan mendapatkan contoh caption text kelas 12, contoh summary caption, contoh caption bahasa inggris beserta gambarnya, contoh caption text identification bar, contoh caption text bahasa inggris, dan contoh expanded caption

Contoh Soal Caption Bahasa Inggris Kelas 12 Pilihan Ganda

Baiklah langsung saja simak dan pelajari contoh soal caption bahasa inggris kelas 12 beserta gambar dan pembahasannya berikut ini.

1. Borobudur is one of the famous … sites in Indonesia.
The most appropriate word to complete is ….
A. Historical
B. History
C. Histogram
D. Historically
E. histology

Petunjuk:
adjective modifier
Pembahasan:
The modifier that fit with head word ‘site’ grammatically and in meaning is historical.

2. Arrange the following words into a grammatically correct noun phrase.

the1 – number2 – of3 – increasing4 – an5 – visitor6 – to7 – zoo8

A. 5 – 4 – 2 – 3 – 6 – 7 – 1 – 8
B. 5 – 2 – 3 – 4 – 6 – 7 – 1 – 8
C. 1 – 2 – 3 – 5 – 4 – 6 – 7 – 8
D. 1 – 2 – 3 – 6 – 7 – 5 – 8 – 4
E. 1 – 2 – 3 – 4 – 6 – 7 – 5 – 8

Petunjuk:
mind the article
Pembahasan:
The correct arrangement is an increasing number of visitors to the zoo.

3. The most appropriate noun phrase to replace the caption is ….

contoh soal caption bahasa inggris kelas 12 pilihan ganda
contoh soal caption bahasa inggris kelas 12 pilihan ganda

A. Let’s visit Aztec’s historical site
B. Aztec’s historical site waits for visit
C. Visit Aztec’s historical site
D. Aztec’s historical site to visit
E. You are visiting Aztec’s historical site

Petunjuk:
Remove the predicate.
Pembahasan:
The only noun phrase is Aztec’s historical site to visit.

4. Pay attention to the situation in the picture.

contoh soal caption bahasa inggris kelas 12 pilihan ganda
contoh soal caption bahasa inggris kelas 12 pilihan ganda

The followings are suitable captions for the picture, except ….
A. Fortunately, the traffic is not busy.
B. Such a lovely evening on the street
C. Waiting for the traffic light to turn green
D. The road is busy but the heaven remains calm.
E. car-free road

Petunjuk:
Look at the picture more closely.
Pembahasan:
Waiting for the traffic light to turn green is not a good caption since the picture does not represent so.

The following text is to answer question 5 to 7.

Indonesia is a tropical country, so we only experience two seasons, namely rainy season and summer. We almost never get … (5) since we do not experience winter. We also hardly experience a windy periods of time which usually come in fall and spring.

In our country the windy weather usually comes in a short period when the season changes from rainy season to summer on February or March. The wind direction strongly influences weather and we never have it hit too hard. So we almost never experience an extreme weather due to the wind direction in summer or even in our rainy season.

5. Complete the sentence in the text
A. snowy or icy weather
B. windy and rainy season
C. summer
D. rainy season
E. windy weather

Petunjuk:
Choose the most logical answer.
Pembahasan:
We almost never get … since we do not experience winter.
The most logical answer is snowy or icy weather. It is related to the next sentence.

6. Pay attention for the sentence below!

The wind direction strongly influences weather and we never have it hit too hard.

The word it in the sentence refers to ….
A. the wind direction
B. rainy season
C. Indonesia
D. Summer
E. extreme weather

Petunjuk:
the noun phrase proceeding
Pembahasan:
It refers to the wind direction, as it was said formerly in the sentence.

7. The most appropriate caption for the text is .…
A. Indonesia’s weather changes.
B. The tropical country of Indonesia.
C. A twelve-month-long weather change in Indonesia.
D. Seasons in Indonesia.
E. Our country’s weather changes.

Petunjuk:
What is the text about?
Pembahasan:
There are three alternatives of noun phrase as the options. If related to the content of the text, the most appropriate caption will be about the weather change in Indonesia.

8. One of the relevant factors in making a caption is ….
A. Connected with what is being told
B. Removing needless statements
C. Following grammatical rules
D. Understood by the viewer
E. Using effective words

Petunjuk:
The caption and the content are relevant.
Pembahasan:
The relevance in a caption means that the caption relates to the text and picture to guide the viewers to the content. So the best answer is connected with what is being told.

The following article is to answer question 9.

contoh soal caption bahasa inggris kelas 12 pilihan ganda
contoh soal caption bahasa inggris kelas 12 pilihan ganda

9. According to the caption, the article is about the following. Choose the best answer!
A. Restaurant businesses are falling down due to economic situation.
B. Indonesia acquired more funding for restaurant businesses.
C. Indonesian can not afford to have meals in restaurants.
D. Bankruptcy in restaurant business affects Indonesia economic situation.
E. Starting a restaurant in Indonesia is not promising.

Petunjuk:
Relate the caption to the content.
Pembahasan:
Based on the caption, the most possible answer is Restaurant businesses are falling down due to economic situation.

10. Decide the head word for each following noun phrase respectively.

  • Striking economic crisis in Indonesia
  • Restaurant business bankruptcy
  • Crisis-affected restaurants

A. crisis – bankruptcy – restaurant
B. Indonesia- business- crisis
C. crisis- restaurant- affected
D. economic- bankruptcy- restaurant
E. striking – restaurant – crisis

Petunjuk:
Identify what is highlighted from the noun phrases.
Pembahasan:
The underlined words below are the main noun.
Striking economic crisis in Indonesia
Restaurant business bankruptcy
Crisis-affected restaurants

11. The man in black shoes and his ugly dog.
The subject pronoun to replace the following noun phrase is ….
A. We
B. They
C. He
D. His
E. Them

Petunjuk:
both
Pembahasan:
It is not only the man, but the dog is also taken into account. So the correct subject pronoun to replace the man and the dog is they.

12. Decide the head words for the following noun phrases:

  • The black hairy dog with a boy
  • Boys in high school uniforms
  • Neat uniforms for dog keeper

The head words of the phrases are ….
A. Boy – boy – uniform
B. Boy – uniform – keeper
C. Dog – uniform – keeper
D. Dog – boy – keeper
E. Dog – boy – uniform

Petunjuk:
the heads are what to tell about
Pembahasan:
The first phrase tells about dog.
The second phrase tells about boy.
The third phrase tells about uniform.

13. Arrange the following words into a correct possible noun phrase:

  1. drink
  2. fresh
  3. more
  4. plenty
  5. to
  6. water

The best arrangement is ….
A. 1 – 5 – 3 – 4 – 2 – 6
B. 1 – 2 – 6 – 3 – 5 – 4
C. 1 – 4 – 2 – 6 – 5 – 3
D. 4 – 3 – 6 – 5 – 1 – 2
E. 4 – 3 – 2 – 6 – 5 – 1

Pembahasan:
the only correct word arrangement of a logic noun phrase is E, plenty more fresh water to drink.

14. Choose the caption that contains a noun phrase ….
A. healthy drink inside
B. inside is healthy
C. keep drinking water
D. water is your best friend
E. water is good

Petunjuk:
phrase and sentence are different
Pembahasan:
The caption with a noun phrase caption is healthy drink inside; the rest of the options are sentences.

15. Choose the most appropriate noun phrase caption for the following picture:

contoh soal caption bahasa inggris kelas 12 pilihan ganda
contoh soal caption bahasa inggris kelas 12 pilihan ganda

A. Drink more healthy juice every day.
B. Drink healthy juice to keep healthy.
C. healthy juice to drink everyday
D. Everyday healthy juice is good to drink.
E. Drink healthy juice.

Petunjuk:
unpunctuated
Pembahasan:
The only noun phrase is Healthy juice to drink everyday., and the others are either sentences of affirmative or imperative.

16. The following noun phrases are the correct forms made of set of these words, except….

flowery – in – lady – skirt – beautiful – the old

A. The old lady in beautiful flowery skirt
B. The lady in old beautiful flowery skirt
C. The beautiful lady in old flowery skirt
D. The old flowery skirt in beautiful lady
E. The beautiful old lady in flowery skirt

Petunjuk:
she is not flower decorated
Pembahasan:
all the noun phrases are correct but The old flowery skirt in beautiful lady; the preposition IN is not really appropriate for the noun phrase.

17. Complete the following sentence with the most appropriate noun phrase.

Since my mother likes ________, I want to paint the wall with green, red, yellow, and blue.

The best phrase to complete the sentence is ….
A. Beautiful clothes
B. Colorful things
C. Glamorous jewels
D. Natural ambience
E. Wooden furniture

Petunjuk:
red, yellow, blue, green
Pembahasan:
the key information is the colors; the most logic reason why to paint the wall with lots of color is probably related to the mothers’ liking colorful things.

The following text is to answer question 18-20

*A hardworking boy wants to build a house for his parents; a small beautiful house. It is minimalist and located in a green environment. Although not big, the backyard should be spacious. Her mother loves gardening so she will be happy to grow a lot of plants there. *

18. There are … noun phrases in the text.
A. less than nine
B. nine
C. ten
D. twelve
E. more than fifteen

Petunjuk:
pronoun is noun phrase
Pembahasan:
the least noun phrases found explicitly in the text
a hardworking boy
a house for his parents
a house
his parents
a small beautiful house
it
a green environment
the backyard
her mother
gardening
she
a lot of plants there

19. The following noun phrases are correct, except ….
A. the hardworking boy (sentence 1)
B. a house for his parents (sentence 1)
C. a green environment (sentence 2)
D. her mother (sentence 4)
E. gardening (sentence 4)

Petunjuk:
the boy’s
Pembahasan:
all the noun phrases are grammatically correct. The inappropriate is the reference of pronoun. The text is talking about the hardworking boy wanting to build a house for his parents, so the phrase ‘her mother’ in sentence 4 should be replaced by ‘his mother’.

20. The word there in the last sentence refers to….
A. the small beautiful house
B. the green environment
C. the backyard
D. gardening
E. the minimalist house

Petunjuk:
it is for gardening
Pembahasan:
the word there in the last sentence refers to the backyard

21. The following is not needed in making a good caption…
A. Plenty of words
B. Conciseness
C. Relevance
D. Choice of words
E. Effectiveness

Petunjuk:
no need to blurt everything
Pembahasan:
In making a good caption there is no need to put a lot of words if they are unnecessary. It’s okay with long sentences but not needless ones.

22. The best word to complete the blank is ….

contoh soal caption bahasa inggris kelas 12 pilihan ganda
contoh soal caption bahasa inggris kelas 12 pilihan ganda

A. Believer
B. Belief
C. Disbelief
D. Unbelievable
E. believe

Petunjuk:
The rabbit is IT.
Pembahasan:
The only correct derivative to fill the missing part is BELIEVER. The missing part is supposed to be filled with complement -noun that refers to subject.

23. Choose the best caption for the picture.

contoh soal caption bahasa inggris kelas 12 pilihan ganda
contoh soal caption bahasa inggris kelas 12 pilihan ganda

The best caption for the picture is….
A. Taste the sweetest cream inside.
B. This just makes you even hotter.
C. The biggest crunchiest bread ever.
D. Feel the unlimited flavored beef.
E. Don’t try this at home.

Petunjuk:
Pay attention to the picture.
Pembahasan:
It is a picture of a hot meal. This just makes you even hotter would be suit

24. The following captions are suitable, except ….

contoh soal caption bahasa inggris kelas 12 pilihan ganda
contoh soal caption bahasa inggris kelas 12 pilihan ganda

A. The softest layered cake in town
B. Try one and you will be fed up.
C. Try one and you will try more.
D. Vanilla or Chocolate? Why not both.
E. Find your satisfaction from each bite.

Petunjuk:
It has negative meaning.
Pembahasan:
Try one and you will be fed up.
The caption above is not appropriate. It means, you will feel bored after yo took one.

25. What is the article probably about? It is about ….

contoh soal caption bahasa inggris kelas 12 pilihan ganda
contoh soal caption bahasa inggris kelas 12 pilihan ganda

A. Tons of carrot rotten due to deserted traditional market.
B. Market operations to balance the vegetables stocks and prices.
C. The rise of carrot price after the traditional market deserted.
D. The traditional market situation after the rise of prices.
E. The traditional market situation after the crop failure

Petunjuk:
Root word: rice
Pembahasan:
The headline of the article clearly states what the article is about, “the prices of most vegetables rising causes the traditional market deserted”

Kesimpulan

Agar dapat memahami materi tentang caption dalam Bahasa Inggris lebih lanjut maka perlu untuk memperbanyak literasi terutama teks-teks yang sering dipakai dalam caption produk.

Demikian contoh soal caption bahasa inggris kelas 12 pilihan ganda beserta gambarnya yang dapat kami bagikan.
Jangan lupa untuk mengikuti PenaGuru.Com melalui aplikasi Google News dengan cara Following untuk mendapatkan update artikel terbaru kami.