Contoh Soal Descriptive Text Pilihan Ganda Beserta Jawabannya

Posted on

Contoh Soal Descriptive Text Pilihan Ganda Beserta Jawabannya – Halo sobat Penaguru, nah pada kesempatan yang baik ini admin akan membagikan beberapa contoh soal descriptive text untuk mata pelajaran Bahasa Inggris yang dibuat khusus untuk kelas X SMA/MA. Soal ini sudah mimin siapkan dengan kunci jawaban dan pembahasannya. Sehingga akan memudahkan kalian dalam mengerjakannnya.

Descriptive text adalah jenis teks yang bertujuan untuk memberikan informasi. Konteks dari teks semacam ini adalah deskripsi dari suatu hal, hewan, orang, atau orang lain, misalnya: hewan peliharaan kita atau orang yang kita kenal baik. Berbeda dengan Report Text yang menggambarkan sesuatu, binatang, orang, atau orang lain pada umumnya.

Struktur utama descriptive text ada dua yaitu:

  • Identifikasi: Mengidentifikasi fenomena yang akan dideskripsikan.
  • Deskripsi: menggambarkan fenomena dalam bagian-bagian, kualitas, atau/dan karakteristik.

Contoh Soal Descriptive Text Pilihan Ganda Beserta Jawabannya

Berikut ini adalah rincian contoh soal descriptive text pilihan ganda dan jawabannya kelas 10.

Berikut penaguru memberikan soal descriptive text kelas 10 SMA.

Read the following text and answer the questions provided below.

Question number 1 to 5 is based on the following text.

contoh soal descriptive text pilihan ganda beserta jawabannya
contoh soal descriptive text pilihan ganda beserta jawabannya

1. The type of the text is…
A. Description
B. Procedure
C. Recount
D. Spoof
E. Narrative

Petunjuk:
It is big, clean and comfortable. There is a garden in front of the house.
Pembahasan:
A descriptive text is a text which lists the characteristics of something. Take an example, the following is one of the text belongs to the descriptive text. Descriptive writing or text is usually also used to help writer develop an aspect of their work, e.g. to create a particular mood, atmosphere or describe a place so that the reader can create vivid pictures of characters, places, objects etc.

2. What do you call the first paragraph of the text….
A. Orientation
B. General classification
C. Identification
D. Event
E. Description

Petunjuk:
This is Mr. Kardono’s house. It is big, clean and comfortable.
Pembahasan:
Descriptive text has structure as
Identification; identifying the phenomenon to be described.
Description; describing the phenomenon in parts, qualities, or/and characteristics.

Baca juga :  Materi Preposition of Place dan Contoh Soal 2021

3. The communicative purpose of the text is….
A. to present to point about Haryono’s house
B. to persuade reader to keep their house
C. to explain how Mr. Kardono maintains his house
D. Mr. Kardono have some pets
E. to describe the conditions of Mr. Kardono’s house

Petunjuk:
This is Mr. Kardono’s house. It is big, clean and comfortable.
Pembahasan:
Its purpose is to describe and reveal a particular person, place or thing.

5. The text organization of the text is….
A. identification, description
B. general clarification, description
C. orientation, event
D. orientation, evaluation
E. identification, orientation

Petunjuk:
It is clearly stated in answer identification and description
Pembahasan:
Descriptive text has structure as below:
Identification; identifying the phenomenon to be described.
Description; describing the phenomenon in parts, qualities, or/and characteristics.

5. Mr. Kardono has some pets the are….
A. a cat
B. a kitchen
C. a snake
D. a garden
E. a dog

Petunjuk:
Mr. Kardono has same pets, a dog, and a parrot.
Pembahasan:
Mr. Kardono has same pets, a dog, and a parrot.

Read the following text and answer the questions provided below.

Question number 6 to 7 is based on the following text.

contoh soal descriptive text pilihan ganda beserta jawabannya
contoh soal descriptive text pilihan ganda beserta jawabannya

6. what type of the text above….
A. Report
B. Recount
C. Description
D. Procedure
E. narrative

Petunjuk:
It is clearly stated in the text
Pembahasan:
Descriptive text is the text that is always in around us when we want to describe something or someone. Descriptive text is a text which say what a person or a thing is like. Its purpose is to describe and reveal a particular person, place, or thing.

7. Witch the statement is not TRUE according to the text….
A. Spot likes rice.
B. Spot usually sleeps on the sofa in the living room.
C. Spot has white and black spots.
D. Spot likes to chase everyone in the house.
E. Spot likes to go around the house.

Baca juga :  Materi Lengkap Bahasa Inggris Kelas 8 SMP Kurikulum 2013

Petunjuk:
Spot drinks milk.
Pembahasan:
From all the answer they represent the correct statement, but Spot likes rice is not true.

Read the following text and answer the questions provided below.

Question number 8 to 10 is based on the following text.

contoh soal descriptive text pilihan ganda beserta jawabannya
contoh soal descriptive text pilihan ganda beserta jawabannya

8. What did Victoria do before being a solo singer?
A. Married to David Beckham
B. Worked as fashion designer
C. Joined The Spice Girl
D. Created fashion style
E. Wrote many books

Petunjuk:
Paragraph 2 line 1
Pembahasan:
Paragraph 2 line 1 After The Spice Girl split up, she pursued a solo singer career,

9. We found in the text that ….
A. Victoria named her fragrance by dVb style
B. Beckham is Victoria’s autobiography
C. Beckham is Victoria’s brand for her fragrance
D. Posh Spice is the title of her new album
E. Spice Girls is Victoria’s label for her wardrobe

Petunjuk:
Paragraph 2 line 1-2
Pembahasan:
Paragraph 2 line 1-2 Since this initial foray into fashion Victoria Beckham has brought out her own range of sunglasses and fragrance, entitled “Intimately Beckham”and a range of handbags and jewelry.

10. Based on the text, what do we know about Victoria?
A. She is an ordinary woman
B. She is a multi-talented woman
C. She designed The Spice Girls
D. She married to an ordinary person
E. She arranged many songs for The Spice Girls

Petunjuk:
Paragraph 1 line 1
Pembahasan:
Victoria Caroline Beckham is an English singer – songwriter, dancer, model, actress, fashion designer and business woman.

Demikianlah informasi yang bisa kami sampaikan, mudah-mudahan dengan adanya contoh soal descriptive text pilihan ganda beserta jawabannya terbaru ini para peserta didik akan lebih semangat lagi dalam belajar demi meraih prestasi yang lebih baik. Selamat belajar!!