45 Soal Sumatif Bahasa Inggris Kelas 3 Bab 5 Kurikulum Merdeka

Posted on

Soal Sumatif Bahasa Inggris Kelas 3 Bab 5 Kurikulum Merdeka – Anda masih kesulitan membuat soal sumatif Bahasa Inggris kurikulum merdeka? Tenang saja, dalam artikel kali ini PenaGuru.Com akan membagikan contoh soal sumatif sesuai dengan buku siswa Bahasa inggris kurikulum merdeka.

Soal Sumatif Bahasa Inggris Kelas 3 Bab 5 Kurikulum Merdeka

Pelaksanaan kurikulum merdeka yang masih baru membuat beberapa guru mengalami kesulitan dalam menyusun soal asesmen. Dimana dalam kurikulum merdeka, penilaian tengah semester telah dihilangkan sehingga dalam penilaian peserta didik kita mengenal asesmen diagnostik, asesmen formatif, dan asesmen sumatif.

Kali ini, kami akan berbagi contoh soal sumatif Bahasa Inggris kelas 3 bab 5 kurikulum merdeka yang telah disusun berdasarkan buku siswa Bahasa Inggris kelas 3 SD kurikulum merdeka: My Next Words Grade 3 – Student’s Book for Elementary School yang diterbitkan oleh Pusat Perbukuan Badan Standar, Kurikulum, dan Asesmen Pendidikan Kemendikbudristek RI.

Latihan Soal Bahasa Inggris kelas 3 bab 5 SD Kurikulum Merdeka

Unit: I like riding a bike on Sunday

Soal Sumatif Bahasa Inggris Kelas 3 Bab 5 Kurikulum Merdeka

Tujuan Pembelajaran:

  • Students are able to mention names of day.
  • Students are able to talk about they like doing on certain day.

Objective: Students are able to mention names of days.

1. Which of the following is the first day of the week?

A. Monday
B. Wednesday
C. Friday

2. What day comes after Tuesday?

A. Thursday
B. Sunday
C. Wednesday

3. Which day is considered the middle of the week?

A. Monday
B. Wednesday
C. Saturday

4. What day typically comes before Sunday?

A. Friday
B. Saturday
C. Tuesday

5. Which of these is a weekend day?

A. Thursday
B. Tuesday
C. Sunday

6. The day after Monday is:

A. Thursday
B. Tuesday
C. Saturday

7. Which of the following is the last day of the week?

A. Sunday
B. Wednesday
C. Friday

8. What day comes before Friday?

A. Thursday
B. Saturday
C. Monday

Baca juga :  Soal Try Out Bahasa Inggris Kelas 12 dan Kunci Jawaban

9. If today is Wednesday, what day will it be tomorrow?

A. Friday
B. Monday
C. Thursday

10. The day that typically comes after Saturday is:

A. Sunday
B. Tuesday
C. Thursday

11. Which of these is NOT a day of the week?

A. Sunday
B. Funday
C. Monday

12. If today is Thursday, what day was it yesterday?

A. Wednesday
B. Friday
C. Monday

13. The second day of the week is:

A. Tuesday
B. Sunday
C. Wednesday

14. Which of the following days is typically part of the weekend?

A. Monday
B. Wednesday
C. Saturday

15. If today is Sunday, what day will it be tomorrow?

A. Saturday
B. Monday
C. Wednesday

Answer Key:

  1. A
  2. C
  3. B
  4. B
  5. C
  6. B
  7. A
  8. A
  9. C
  10. A
  11. B
  12. A
  13. A
  14. C
  15. B

Objective: Students are able to talk about what they like doing on a certain day.

1. How would you say you like reading on Monday?

A. I like reading on Monday.
B. Monday I reading like.
C. Reading Monday I like.

2. If you enjoy swimming on Friday, you would say:

A. I like swimming on Friday.
B. Friday swimming I do.
C. I Friday like swimming.

3. How would you express that you enjoy playing soccer on Sunday?

A. Soccer I like playing on Sunday.
B. I like playing soccer Sunday.
C. I like playing soccer on Sunday.

4. If you love watching movies on Saturday night, you would state:

A. Saturday night I like watching movies.
B. I like watching movies on Saturday night.
C. Watching movies Saturday night I like.

5. How would you say you enjoy singing on Wednesday?

A. I like singing on Wednesday.
B. Singing I Wednesday like.
C. Wednesday I like singing.

6. If you like drawing on Tuesday afternoon, you would express:

A. I like drawing on Tuesday afternoon.
B. Drawing Tuesday afternoon I like.
C. Tuesday afternoon I drawing like.

7. How would you convey that you enjoy cycling on Thursday morning?

A. I like cycling on Thursday morning.
B. Cycling Thursday morning I enjoy.
C. Thursday morning I cycling like.

Baca juga :  40 Contoh Soal Formatif Bahasa Inggris Materi Present Continuous Tense

8. If you love playing the guitar on Friday evening, you’d say:

A. I like playing the guitar on Friday evening.
B. Playing the guitar Friday evening I do.
C. Friday evening guitar I play.

9. How would you express that you enjoy reading comics on Sunday?

A. Comics I like reading on Sunday.
B. I Sunday enjoy reading comics.
C. I like reading comics on Sunday.

10. If you like dancing on Saturday, how would you state it?

A. I like dancing Saturday.
B. Dancing I enjoy on Saturday.
C. I like dancing on Saturday.

11. How would you say you enjoy painting on Monday?

A. I enjoy painting Monday.
B. Painting I like on Monday.
C. I like painting on Monday.

12. If you love cooking on Wednesday, you would express:

A. I love cooking on Wednesday.
B. Wednesday cooking I do.
C. Cooking I enjoy Wednesday.

13. How would you state that you enjoy jogging on Thursday?

A. Jogging I like Thursday.
B. I enjoy jogging Thursday.
C. I like jogging on Thursday.

14. If you love fishing on Sunday, how would you say it?

A. I love fishing Sunday.
B. Sunday fishing I enjoy.
C. I love fishing on Sunday.

15. How would you express that you like writing on Tuesday?

A. I like writing Tuesday.
B. Writing I enjoy on Tuesday.
C. I like writing on Tuesday.

Answer Key:

  1. A
  2. A
  3. C
  4. B
  5. A
  6. A
  7. A
  8. A
  9. C
  10. C
  11. C
  12. A
  13. C
  14. C
  15. C

Untuk membuat tampilan soal sumatif Bahasa Inggris kelas 3 bab 5 tersebut lebih menarik, anda dapat mengemasnya dalam bentuk kuis interaktif dengan menggunakan bantuan aplikasi Canva seperti contoh berikut ini

English Worksheet Kelas 3 Bab 5

Name of Day by PenaGuru.Com

English Worksheet Kelas 3 SD Bab 5

Days of the Week by PenaGuru.Com

Akhir Kata

Itulah 45 Contoh Soal Sumatif Bahasa Inggris Kelas 3 Bab 5 Kurikulum Merdeka yang dapat kami bagikan. Semoga bisa menjadi inspirasi dan bahan latihan peserta didik.