30 Soal Sumatif Bahasa Inggris Kelas 5 Bab 1 Kurikulum Merdeka

Posted on

Soal Sumatif Bahasa Inggris Kelas 5 Bab 1 Kurikulum Merdeka – Anda masih kesulitan membuat soal sumatif Bahasa Inggris kurikulum merdeka? Tenang saja, dalam artikel kali ini PenaGuru.Com akan membagikan contoh soal sumatif sesuai dengan buku siswa Bahasa inggris kurikulum merdeka.

Soal Sumatif Bahasa Inggris Kelas 5 Bab 1 Kurikulum Merdeka

Pelaksanaan kurikulum merdeka yang masih baru membuat beberapa guru mengalami kesulitan dalam menyusun soal asesmen. Dimana dalam kurikulum merdeka, penilaian tengah semester telah dihilangkan sehingga dalam penilaian peserta didik kita mengenal asesmen diagnostik, asesmen formatif, dan asesmen sumatif.

Kali ini, kami akan berbagi contoh soal sumatif Bahasa Inggris kelas 5 bab 1 kurikulum merdeka yang telah disusun berdasarkan buku siswa Bahasa Inggris kelas 5 SD kurikulum merdeka: My Next Words Grade 5 – Student’s Book for Elementary School yang diterbitkan oleh Pusat Perbukuan Badan Standar, Kurikulum, dan Asesmen Pendidikan Kemendikbudristek RI.

Soal Sumatif Bahasa Inggris Kelas 5 Bab 1 Kurikulum Merdeka

Soal Sumatif Bahasa Inggris kelas 5 bab 1 SD Kurikulum Merdeka

Unit 1: What a delicious Bakso!

Tujuan Pembelajaran:

  • Peserta didik mampu mengidentifikasi dan menyebutkan beberapa rasa pada makanan dan minuman dengan tepat dan benar.
  • Peserta didik mampu menulis kalimat tentang rasa makanan dan minuman dengan tepat dan benar.

Choose the correct answer (A, B, or C) for each question.

1. What does “salty” taste like?
A. It tastes like sugar.
B. It tastes like salt.
C. It tastes like lemons.
D. It tastes like water.
Answer: B

2. If something tastes like lemons, it is:
A. Sweet
B. Bitter
C. Sour
D. Spicy
Answer: C

3. Choose the sentence that correctly describes the taste of chocolate.
A. Chocolate tastes sour.
B. Chocolate tastes bitter and sweet.
C. Chocolate tastes spicy.
D. Chocolate tastes salty.
Answer: B

4. The word “bitter” is best associated with:
A. Candy
B. Chili peppers
C. Dark chocolate
D. Strawberries
Answer: C

Baca juga :  Contoh Soal US Matematika SMP/MTs Kurikulum 2013 Terbaru

5. If food is not sweet nor salty, it might be:
A. Bland
B. Sour
C. Umami
D. Juicy
Answer: A

6. Which of the following is likely to taste umami?
A. Blueberries
B. Cheese
C. Watermelon
D. Lollipops
Answer: B

7. How would you describe the taste of soda?
A. Bubbly and sweet
B. Crunchy and salty
C. Smooth and bitter
D. Soft and sour
Answer: A

8. When food has a sharp taste like vinegar, it is:
A. Spicy
B. Sour
C. Sweet
D. Salty
Answer: B

9. What kind of taste does popcorn have at the movies?
A. Sweet
B. Sour
C. Salty
D. Spicy
Answer: C

10. The flavor of mint is often described as:
A. Sour
B. Spicy
C. Refreshing
D. Sweet
Answer: C

11. Look at the image provided. How does this food taste?

Soal Sumatif Bahasa Inggris Kelas 5 Bab 1 Kurikulum Merdeka
A. Sweet
B. Bitter
C. Savory
D. Sour
Answer: C

12. What is the opposite of sweet?
A. Salty
B. Spicy
C. Savory
D. Bitter
Answer: D

13. A ripe banana usually tastes:
A. Sour
B. Bitter
C. Sweet
D. Salty
Answer: C

14. Look at the image provided. What is the taste of the drink related to the fruit shown?

Soal Sumatif Bahasa Inggris Kelas 5 Bab 1 Kurikulum Merdeka
A. Sweet
B. Bitter
C. Spicy
D. Sour
Answer: D

15. Ice cream is usually:
A. Spicy
B. Sour
C. Salty
D. Sweet
Answer: D

16. A food that has a lot of garlic in it is likely:
A. Bitter
B. Spicy
C. Savory
D. Sweet
Answer: C

17. Look at the image provided. What taste does the image represent?

Soal Sumatif Bahasa Inggris Kelas 5 Bab 1 Kurikulum Merdeka
A. Sour
B. Sweet
C. Spicy
D. Salty
Answer: C

18. How would you describe the taste of a pickle?
A. Salty and sour
B. Sweet and savory
C. Bitter and spicy
D. Sweet and sour
Answer: A

19. The taste of ginger is often described as:
A. Bland
B. Spicy
C. Sweet
D. Salty
Answer: B

Baca juga :  30 Soal Sumatif Bahasa Inggris Kelas 5 Bab 4 Kurikulum Merdeka

20. What taste would you associate with a strawberry?
A. Bitter
B. Sour
C. Sweet
D. Spicy
Answer: C

21. Which statement is true about honey?
A. It is sour.
B. It is spicy.
C. It is bitter.
D. It is sweet.
Answer: D

22. What taste is often associated with oranges?
A. Bitter
B. Sour
C. Sweet
D. Salty
Answer: C

23. The flavor of cinnamon is:
A. Sweet and spicy
B. Sour and salty
C. Bland and bitter
D. Umami and spicy
Answer: A

24. Which of the following would taste savory?
A. Cake
B. Steak
C. Ice Cream
D. Apple Pie
Answer: B

25. The taste of wasabi is best described as:
A. Bitter
B. Spicy
C. Sweet
D. Sour
Answer: B

26. If a food is described as “zesty,” it may have a flavor that is:
A. Bitter
B. Sweet
C. Spicy
D. Tangy
Answer: D

27. A food described as “fiery” most likely tastes:
A. Salty
B. Spicy
C. Sour
D. Sweet
Answer: B

28. How would you describe the taste of a ripe mango?
A. Spicy and sour
B. Sweet and tangy
C. Bitter and salty
D. Savory and umami
Answer: B

29. Olives are often associated with what taste?
A. Sweet
B. Bitter
C. Salty
D. Spicy
Answer: C

30. Which of the following is a characteristic taste of blue cheese?
A. Spicy
B. Sour
C. Salty
D. Bitter
Answer: C

Untuk membuat tampilan soal sumatif tersebut lebih menarik, anda dapat mengemasnya dalam bentuk kuis interaktif dengan menggunakan bantuan aplikasi Canva seperti contoh berikut ini

English Worksheet Kelas 5 Bab 1

LKPD KELAS 5 BAB 1 by PenaGuru.Com

Akhir Kata

Itulah 30 Contoh Soal Sumatif Bahasa Inggris Kelas 5 Bab 1 Kurikulum Merdeka yang dapat kami bagikan. Semoga bisa menjadi inspirasi dan bahan latihan peserta didik.