Contoh Soal Hope and Wish Pilihan Ganda Beserta Jawabannya

Posted on

Contoh Soal Hope and Wish Pilihan Ganda Beserta Jawabannya – Expression of hope and wish merupakan ungkapan yang kita pergunakan untuk menyampaikan harapan atau doa terhadap orang lain dalam Bahasa Inggris. Misalnya, ketika salah seorang teman Anda akan mengikuti lomba menari tentu kamu akan mendoakan dan berharap agar dia memperoleh juara dalam lomba tersebut.

Hal ini merupakan kebalikan dari expressing of congratulation, dimana Anda akan menggunakannya apabila seseorang telah memperoleh sesuatu. Untuk lebih memahami materi tentang hope and wish, kami telah menyediakan contoh soal wish and hope beserta jawabannya. Contoh soal hope and wish ini tentunya berbeda dengan kebanyakan contoh soal hope dan wish.

Contoh Soal Hope and Wish Pilihan Ganda Beserta Jawabannya

Contoh soal hope dan wish yang biasa kita temukan umumnya berbunyi “choose the following sentences which expression of hope”. Nyatanya dalam asesmen nasional sekarang ini, semua jenis soal dianjurkan agar menanamkan konsep literasi dan numerasi.

Nah dalam soal yang akan kami berikan berikut ini telah mendukung kedua hal tersebut. Sehingga Anda tidak perlu repot mencari contoh soal AKM Bahasa Inggris.

Baiklah, langsung saja simak Latihan soal hope and wish pilihan ganda beserta jawabannya berikut ini!

Question 1: Read the dialogue then ask the question below it!

Tessa: Have you visited Sandra? She was hit by a motorcycle last night
Diva: Not yet. Oh my God, I’m sorry to hear that. I hope she got well very soon
Tessa: Yes, me too.

According to the above dialogue, we know that ….
A. Both Tessa and Diva didn’t know Sandra’s condition.
B. Tessa had visited Sandra last night.
C. Sandra was crashed by a car last night.
D. Tessa knew Sandra’s condition.
Clue: The language structure. Past tense form.
Pembahasan: Diva said “I hope she got well very soon”, it means that she didn’t know Sandra’s condition and so does Tessa. If you didn’t sure what exactly happening but you hope it got better, use past tense form.

Question 2: Read the following dialogue!

Dila: How was our class trip yesterday?
Febri: Wow. Lombok Island is a beautiful island I’ve ever visited
Dila: It might be a cool trip, right. I hope I … join the trip next semester

Baca juga :  Latihan Soal Sumatif Bahasa Indonesia Kelas 1 Bab 4 Kurikulum Merdeka

The correct word to complete the above dialogue is ….
A. Can
B. Could
C. Will
D. would
Clue: Find present tense form.
Pembahasan: To express “hope” we use simple present tense.

Question 3: Read the following dialogue!

contoh soal hope and wish pilihan ganda beserta jawabannya
contoh soal hope and wish pilihan ganda beserta jawabannya – PenaGuru.Com

The correct word to complete the above dialogue is ….
A. could
B. can
C. would
D. will
Clue: Identify the structure of the ‘wish’ expression. Use past form.
Pembahasan: To express your wishful thinking, use past tense form even though your wish is in present.

Question 4: Read the following dialogue!

Joshua: Oh my God, it is raining
Gohan: What’s the matter?
Joshua: I didn’t bring raincoat or umbrella. I hope the rain stops
Gohan: Yes, I think it won’t last longer

According to the above dialogue, we know that ….
A. It is still raining and Joshua hopes the rain stops in a couple minutes later.
B. Gohan can predict when the rain will stop.
C. Joshua borrowed Gohan’s raincoat.
D. It is still raining and Joshua guesses it won’t last longer.
Clue: we use hope for something which has a good chance to change/improvement.
Pembahasan: The situation (rain) is still happening and it still has a chance to change the situation.

contoh soal hope and wish pilihan ganda beserta jawabannya
contoh soal hope and wish pilihan ganda beserta jawabannya

Question 5: Read the following text!
From the above text we know that ….
A. Nuri didn’t accompany Shinta to the airport
B. Nuri’s mother went to airport
C. Shinta will come again next year
D. Shinta and Nuri are neighborhood
Clue: Identify the usage of hope expression.
Pembahasan: It has been stated in the beginning of the text. Moreover, Nuri states her hope meaning that she didn’t do something in the past and hope for a chance.

Question 6: Read the following dialogue!
Deny: Will you attend the meeting tomorrow, Edi?
Edi: It seems that I have many agendas for tomorrow, but I …. so
The correct word to complete the above dialogue is ….
A. Hope
B. Wish
C. might be
D. will be
Clue: There is a chance in the future.
Pembahasan: Edi hopes that there will be a free time to attend the meeting. Thus, we have to use ‘hope’ to express it.

Baca juga :  Contoh Soal Prohibition dan Jawabannya

Question 7: Read the following dialogue!
Timothy: I applied in the best private Bank in this country as managerial position
Jehoash: Oh really? That’s good
Timothy: yeah, and I am … for an interview next week
Jehoash: Good luck then Tim
The correct word to complete the above dialogue is….
A. hoping
B. hope
C. wish
D. wishing
Clue: There is a to-be “am” after the subject. Thus, find present continuous form.
Pembahasan: There is a chance in the future and Jehoash expresses it in the present continuous form.

Question 8: Read the following card!

contoh soal hope and wish pilihan ganda beserta jawabannya
contoh soal hope and wish pilihan ganda beserta jawabannya

The correct word to complete the above greeting card is ….
A. Wish
B. Celebrate
C. Hope
D. give
Clue: For goodwill, use “wish”.
Pembahasan: We can also use “wish” for greeting in a special occasion as a goodwill.

Question 9: Abel opens her new restaurant at the downtown. As a best friend, Nina should say ….
A. I hope you will succeed.
B. I believe you can.
C. I wish you succeed
D. I am sure about it
Clue: Identify probability.
Pembahasan: To express something good probably happens in the future, use ‘hope’.

Question 10: Samuel really adores Christina Perry. He said something to his friend ….
A. I wish I could marry her.
B. I hope I marry her.
C. I will marry her.
D. I can marry her.
Clue: Identify the probability.
Pembahasan: To express something unreal, we can use “wish”.

Kesimpulan

Untuk menguasai materi tentang hope and wish lebih lanjut Anda perlu untuk lebih sering mempraktekkan dalam kehidupan sehari-hari. Silahkan berlatih dengan teman dan keluarga Anda. Contoh soal hope and wish pilihan ganda beserta jawabannya ini hanyalah Sebagian alat bantu dalam menguji pemahaman Anda.

Demikian informasi mengenai contoh soal hope and wish pilihan ganda beserta jawabannya yang dapat kami bagikan kali ini. Semoga bermanfaat, jangan lupa follow kami melalui google news untuk mendapatkan informasi terbaru dari PenaGuru.Com.