30 Soal Sumatif Bahasa Inggris Kelas 5 Bab 6 Kurikulum Merdeka

Posted on

Soal Sumatif Bahasa Inggris Kelas 5 Bab 6 Kurikulum Merdeka – Anda masih kesulitan membuat soal sumatif Bahasa Inggris kurikulum merdeka? Tenang saja, dalam artikel kali ini PenaGuru.Com akan membagikan contoh soal sumatif sesuai dengan buku siswa Bahasa inggris kurikulum merdeka.

Soal Sumatif Bahasa Inggris Kelas 5 Bab 6 Kurikulum Merdeka

Pelaksanaan kurikulum merdeka yang masih baru membuat beberapa guru mengalami kesulitan dalam menyusun soal asesmen. Dimana dalam kurikulum merdeka, penilaian tengah semester telah dihilangkan sehingga dalam penilaian peserta didik kita mengenal asesmen diagnostik, asesmen formatif, dan asesmen sumatif.

Kali ini, kami akan berbagi contoh soal sumatif Bahasa Inggris kelas 5 bab 6 kurikulum merdeka yang telah disusun berdasarkan buku siswa Bahasa Inggris kelas 5 SD kurikulum merdeka: My Next Words Grade 5 – Student’s Book for Elementary School yang diterbitkan oleh Pusat Perbukuan Badan Standar, Kurikulum, dan Asesmen Pendidikan Kemendikbudristek RI.

Soal Sumatif Bahasa Inggris Kelas 5 Bab 6 Kurikulum Merdeka

Bahasa Inggris kelas 5 bab 6 SD Kurikulum Merdeka

Unit: Parts of Our Body that Work Together!

Tujuan Pembelajaran:

  • Peserta didik mampu mengenali fungsi bagian-bagian tubuh.
  • Peserta didik mampu mengenali manfaat dari bagian-bagian tubuh dalam kehidupan sehari-hari.
  • Peserta didik mampu menulis teks pendek yang berkaitan dengan fungsi bagian-bagian tubuh.

Choose the correct answer (A, B, or C) for each question.

Question 1: “Which part of the body do you use to hear?”
A) Eyes
B) Ears
C) Hands
D) Feet
Answer: B) Ears

Question 2: “What is the main function of the heart?”
A) To think
B) To digest food
C) To pump blood
D) To breathe
Answer: C) To pump blood

Question 3: “What part of the body do you use to smell?”
A) Tongue
B) Nose
C) Ears
D) Eyes
Answer: B) Nose

Question 4: “Which body part is essential for lifting objects?”
A) Legs
B) Eyes
C) Hands
D) Ears
Answer: C) Hands

Question 5: “Which body part is being pointed at in the picture?”

Soal Sumatif Bahasa Inggris Kelas 5 Bab 6 Kurikulum Merdeka
A) Ear
B) Nose
C) Eye
D) Mouth
Answer: C) Eye

Question 6: “What is the primary function of the stomach?”
A) To think
B) To digest food
C) To pump blood
D) To breathe
Answer: B) To digest food

Baca juga :  30 Soal Sumatif Bahasa Inggris Kelas 5 Bab 5 Kurikulum Merdeka

Question 7: “Which body part is the child using to hear the seashell?”

Soal Sumatif Bahasa Inggris Kelas 5 Bab 6 Kurikulum Merdeka
A) Hand
B) Ear
C) Eye
D) Nose
Answer: B) Ear

Question 8: “What do we use our teeth for primarily?”
A) Hearing
B) Smelling
C) Chewing
D) Seeing
Answer: C) Chewing

Question 9: “Which part of the body helps you to touch and feel?”
A) Skin
B) Bones
C) Muscles
D) Hair
Answer: A) Skin

Question 10: “What function of the body part is shown in the picture?”

Soal Sumatif Bahasa Inggris Kelas 5 Bab 6 Kurikulum Merdeka
A) Seeing
B) Hearing
C) Tasting
D) Smelling
Answer: C) Tasting

Question 11: “What is the function of the lungs?”
A) To pump blood
B) To digest food
C) To breathe
D) To walk
Answer: C) To breathe

Question 12: “Which part of the body helps you balance?”
A) Arms
B) Legs
C) Eyes
D) Ears
Answer: D) Ears

Question 13: “Which body part do you use to write?”
A) Legs
B) Eyes
C) Hands
D) Mouth
Answer: C) Hands

Question 14: “What do we use our eyes for?”
A) Hearing
B) Tasting
C) Seeing
D) Touching
Answer: C) Seeing

Question 15: “What is the main function of the brain?”
A) To pump blood
B) To breathe
C) To think and control the body
D) To digest food
Answer: C) To think and control the body

Question 16: “Which body part is used for smelling?”
A) Eyes
B) Nose
C) Ears
D) Mouth
Answer: B) Nose

Question 17: “What do we use our mouth for?”
A) Seeing
B) Hearing
C) Tasting and eating
D) Touching
Answer: C) Tasting and eating

Question 18: “What body part do you use to kick a ball?”
A) Hand
B) Head
C) Leg
D) Arm
Answer: C) Leg

Question 19: “Which part of the body protects our internal organs?”
A) Skin
B) Bones
C) Muscles
D) Hair
Answer: B) Bones

Baca juga :  30 Soal Sumatif Bahasa Inggris Kelas 8 Bab 1 Semester 1 Kurikulum Merdeka

Question 20: “Which body part do you use to listen to music?”
A) Eyes
B) Ears
C) Hands
D) Feet
Answer: B) Ears

Question 21: “What is the function of the muscles?”
A) To think
B) To see
C) To move
D) To taste
Answer: C) To move

Question 22: “Which body part helps you feel the texture of a fabric?”
A) Tongue
B) Ears
C) Skin
D) Nose
Answer: C) Skin

Question 23: “What is the primary function of the kidneys?”
A) To pump blood
B) To filter blood
C) To breathe
D) To walk
Answer: B) To filter blood

Question 24: “Which part of the body do you use to smell flowers?”
A) Ears
B) Nose
C) Hands
D) Eyes
Answer: B) Nose

Question 25: “What body part do you use to hug someone?”
A) Legs
B) Arms
C) Head
D) Back
Answer: B) Arms

Question 26: “Which part of the body contains the heart and lungs?”
A) Head
B) Chest
C) Arms
D) Legs
Answer: B) Chest

Question 27: “What is the main function of the intestines?”
A) To pump blood
B) To digest and absorb nutrients
C) To breathe
D) To think
Answer: B) To digest and absorb nutrients

Question 28: “Which body part is primarily used for speaking?”
A) Eyes
B) Ears
C) Mouth
D) Hands
Answer: C) Mouth

Question 29: “What do we use our nose for?”
A) Tasting
B) Seeing
C) Smelling
D) Hearing
Answer: C) Smelling

Question 30: “What body part do you use to feel a hot or cold surface?”
A) Ears
B) Nose
C) Skin
D) Eyes
Answer: C) Skin

Untuk membuat tampilan soal sumatif tersebut lebih menarik, anda dapat mengemasnya dalam bentuk kuis interaktif dengan menggunakan bantuan aplikasi Canva.

Akhir Kata

Itulah 30 Contoh Soal Sumatif Bahasa Inggris Kelas 5 Bab 6 Kurikulum Merdeka yang dapat kami bagikan. Semoga bisa menjadi inspirasi dan bahan latihan peserta didik.