Contoh Soal Present Perfect Tense Pilihan Ganda dan Jawabannya

Posted on

Soal Present Perfect Tense Pilihan Ganda – Pada kesempatan kali ini sobat PenaGuru akan membagikan latihan soal present perfect tense pilihan ganda untuk membantu memahami materi tentang simple present perfect tense. Contoh soal present perfect tense berikut ini telah di susun sesuai dengan kaidah penulisan soal HOTS dengan mengedepankan asesmen literasi dan numerasi.

Latihan soal present perfect tense tersebut telah kami lengkapi dengan petunjuk atau clue sehingga akan memudahkan Anda dalam menyelesaikannya. Untuk soal yang memerlukan pembahasan lebih lanjut telah kami sertakan penjelasan secara terperinci.

Contoh Soal Present Perfect Tense Pilihan Ganda

Baiklah, langsung saja simak contoh soal present perfect tense pilihan ganda dan jawabannya di bawah ini.

Question 1: Complete the dialogue below:

Soal Present Perfect Tense Pilihan Ganda
Soal Present Perfect Tense Pilihan Ganda

A. I’ve met.
B. I’ve meet.
C. I met.
D. I meet.

Petunjuk: Remember the use of present perfect tense. Remember the pattern of the tense and pay attention the word “most interesting”.
Pembahasan: The dialogue in the form of present perfect tense. The pattern of present perfect tense is S + Have + V3. The answer ‘I’ve met’ is the answer because the pattern ‘I (S) + have (have) + met (V3)’ is suitable with the present perfect pattern. The present perfect tense also comes before ‘superlative’. In the dialogue we can find ‘most interesting’ as the ‘superlative’.

Question 2: Complete the dialogue below.
Jim : Don’t forget to phone Lala.
Ken : I have … phoned her.
A. Already
B. Just
C. This morning
D. Today

Petunjuk: Remember the word that comes with present perfect tense. It is used to show that the activity is happened sooner than expected.
Pembahasan: From the dialogue above we know that Jim asks Ken to phone Lala but Ken has phoned Lala. The activity that is done by Ken happens sooner than Jim’s expected. So, the word ‘already’ is the suitable answer to complete the dialogue. So, the dialogue becomes ‘I have already phoned her.’

Question 3: Complete the sentence below!
I am very tired, I have … arrived.
A. Just
B. Already
C. Most
D. Yet

Petunjuk: Remember the word that comes with present perfect tense. It is used to show that the activity is happened in a short time ago.
Pembahasan: From the sentence above we know that I feel very tired because I have arrived a few minutes ago. The word that can be used to show the activity that happen in a few minutes ago is ‘just’. So, the suitable answer to complete the sentence is ‘just’. The complete sentence becomes ‘I am very tired; I have just arrived’.

Question 4: The correct question to someone that she/he has done is ….
You/finish/your English assignment
A. Have you finished your English assignment?
B. Have you finish your English assignment?
C. Has you finish your English assignment?
D. Do you finish your English assignment?

Baca juga :  5+ Contoh Iklan Layanan Masyarakat dalam Bahasa Inggris

Petunjuk: Remember the tense that is used to state activity that has been done by someone. Remember the pattern of the sentence in the form of question or interrogative.
Pembahasan: To ask question about activity that has been done by someone we can use present perfect tense. The pattern present perfect tense in the form of question is Have/has + S + V3? The is “Have you finished your English assignment?’. The pattern of the sentence is Have you finished Your English assignment?

Question 5: Complete the question, based on the situation.

Soal Present Perfect Tense Pilihan Ganda
Soal Present Perfect Tense Pilihan Ganda

A. The first time
B. Already
C. Just
D. This day

Petunjuk: Pay attention to the sentence ‘He is not very good and doesn’t know the rules.’
Pembahasan: From the situation we know that Dann is playing football for the first time. We know it from the sentence ‘He is not very good and doesn’t know the rules.’ So, the to complete Fani’s question is ‘the first time’. The complete sentence becomes “Is this the first time you’ve played football?”

Question 6: Complete the dialogue.

Soal Present Perfect Tense Pilihan Ganda
Soal Present Perfect Tense Pilihan Ganda

A. Have gone to Bali
B. Had gone to Bali
C. Go to Bali
D. Going to Bali

Petunjuk: Remember the tense that can be used to give new information. Remember the rule in the form of positive sentence.
Pembahasan: From the dialogue above we know that Syasa asks information about Rumi’s last visit to Bali. Then, Rumi gives the information. To give new information we can use present perfect tense. The rule is S + have + V3. The to complete the sentence is ‘have gone to Bali’ so the complete answer is ‘I have gone to Bali six month ago.’

Question 7: Complete the sentence below!
The bus has broken down. It has already broken down once this month.
It is the ….
A. Second time it has broken down this month.
B. Second time it is broken down this month.
C. Second time it was broken down this month.
D. Second time it broke down this month.

Petunjuk: Pay attention to the word ‘It has already broken down once this month.’ Remember the rule of present perfect tense.
Pembahasan: From the situation above, we know that the bus has broken down once this month, so this time becomes the second of the bus has broken down. Then, we should remember that present perfect also can be used with ‘the first time, the second time, etc.’ The is ‘It is the second time it has broken down this month’.

Question 8: Complete the sentence below!
I haven’t eaten burger … but I’m going to eat it.
A. Yet
B. Recently
C. Already
D. Just

Baca juga :  Materi Bahasa Inggris Kelas 3 SD Daily Activity Lengkap!

Petunjuk: Remember the word that can be used with present perfect tense and it is only in negative and interrogative form.
Pembahasan: From the sentence above, we know that the sentence comes from two sentences (1) I haven’t eaten burger and (2) I’m going to eat. The sentences are combined with conjunction ‘but’. The first sentence is a negative sentence and in the end of the sentence needs a word to complete it. To complete the negative sentence and the position in the end of the sentence we can use the word ‘yet’. So, the is ‘yet’.

Question 9: Jane is looking for her English book. She can’t find it. Or we can say that ….
A. Jane has lost her English book.
B. Jane has lose her English book.
C. Jane lost her English book.
D. Jane loses her English book.

Petunjuk: Remember the tense that is used to talk something that has the relation with present time or to talk the activity that is not completed at present time.
Pembahasan: The sentences above have meaning that Jane still does not find her English book. The tense that is suitable with the situation above is present perfect tense. The rule of present perfect tense in positive form is S + Have/has + V3. So, the is ‘Jane has lost her English book.’

Question 10: The sentence is used to …
She has just bought these shoes.
A. give new information.
B. retell something.
C. persuade someone.
D. tell something

Petunjuk: What is the tense used in the sentence? Remember the function of the tense that is used in the sentence above.
Pembahasan: There are two functions of present perfect tense. The first one is we use it to say something that has connection with present or talk about something that continuous up to present. Then, the second is used to give new information or to announce a recent happened. The sentence ‘She has just bought these shoes’ is to give new information.

Kesimpulan

Untuk menguasai materi tentang simple present perfect tense memang tidak cukup hanya dengan mengerjakan contoh soal present perfect pilihan ganda ini saja. Melainkan Anda harus memahami tentang rumus present perfect tense dan contoh kalimat present perfect yang sering digunakan dalam percakapan sehari-hari.

Demikian pembahasan mengenai contoh soal present perfect tense pilihan ganda beserta jawaban yang dapat kami bagikan. Semoga bermanfaat. Jangan lupa untuk mengikuti PenaGuru.Com melalui aplikasi Google News dengan cara Following untuk mendapatkan update artikel terbaru kami.