30 Soal Sumatif Bahasa Inggris Kelas 5 Bab 4 Kurikulum Merdeka

Posted on

Soal Sumatif Bahasa Inggris Kelas 5 Bab 4 Kurikulum Merdeka – Anda masih kesulitan membuat soal sumatif Bahasa Inggris kurikulum merdeka? Tenang saja, dalam artikel kali ini PenaGuru.Com akan membagikan contoh soal sumatif Bahasa Inggris Kelas 5 SD MI sesuai dengan buku siswa Bahasa inggris kurikulum merdeka.

Soal Sumatif Bahasa Inggris Kelas 5 Bab 4 Kurikulum Merdeka

Pelaksanaan kurikulum merdeka yang masih baru membuat beberapa guru mengalami kesulitan dalam menyusun soal asesmen. Dimana dalam kurikulum merdeka, penilaian tengah semester telah dihilangkan sehingga dalam penilaian peserta didik kita mengenal asesmen diagnostik, asesmen formatif, dan asesmen sumatif.

Kali ini, kami akan berbagi contoh soal sumatif Bahasa Inggris kelas 5 bab 4 kurikulum merdeka yang telah disusun berdasarkan buku siswa Bahasa Inggris kelas 5 SD kurikulum merdeka: My Next Words Grade 5 – Student’s Book for Elementary School yang diterbitkan oleh Pusat Perbukuan Badan Standar, Kurikulum, dan Asesmen Pendidikan Kemendikbudristek RI.

Soal Sumatif Bahasa Inggris Kelas 5 Bab 4 Kurikulum Merdeka

Latihan Soal Sumatif Bahasa Inggris kelas 5 bab 4 SD Kurikulum Merdeka

Unit 4: I’ve got a stomachache.

Tujuan Pembelajaran:

  • Peserta didik mampu mengidentifikasi dan menyebutkan beberapa jenis keluhan sakit dengan tepat dan benar.
  • Peserta didik mampu merespon dan menulis cerita tentang keluhan sakit yang sedang dialami pada saat ini dengan tepat dan benar.

Choose the correct answer (A, B, or C) for each question.

Question 1: “I have a sore throat and my voice is hoarse. What is my illness?”
A) Headache
B) Sore throat
C) Stomachache
D) Fever
Answer: B) Sore throat

Question 2: “If someone has a cough, what should they take?”
A) Cough syrup
B) Band-Aid
C) Ice pack
D) Eye drops
Answer: A) Cough syrup

Question 3: “How would you say you feel if you have a fever?”
A) I feel cold
B) I feel sleepy
C) I feel hot
D) I feel energetic
Answer: C) I feel hot

Question 4: “What is a common symptom of the flu?”
A) Sneezing
B) Broken bone
C) Cut
D) Sunburn
Answer: A) Sneezing

Question 5: “What is the illness shown in the picture?”

Soal Sumatif Bahasa Inggris Kelas 5 Bab 4 Kurikulum Merdeka
A) Toothache
B) Headache
C) Earache
D) Stomachache
Answer: B) Headache

Question 6: “How do you describe a pain that comes and goes in your stomach?”
A) Sharp
B) Throbbing
C) Stabbing
D) Cramping
Answer: D) Cramping

Baca juga :  30 Soal Sumatif Bahasa Inggris Kelas 5 Bab 3 Kurikulum Merdeka

Question 7: “What symptom is the child in the picture showing?”

Soal Sumatif Bahasa Inggris Kelas 5 Bab 4 Kurikulum Merdeka
A) Sneezing
B) Coughing
C) Yawning
D) Shivering
Answer: A) Sneezing

Question 8: “What can cause a stomachache?”
A) Eating too much
B) Listening to loud music
C) Reading in the dark
D) Running fast
Answer: A) Eating too much

Question 9: “What is the medical term for a ‘runny nose’?”
A) Rhinitis
B) Gastritis
C) Bronchitis
D) Arthritis
Answer: A) Rhinitis

Question 10: “What is the best remedy for the condition shown in the picture?”

Soal Sumatif Bahasa Inggris Kelas 5 Bab 4 Kurikulum Merdeka
A) Cough syrup
B) Band-Aid
C) Ice pack
D) Eye drops
Answer: C) Ice pack

Question 11: “What do you usually have when you catch a cold?”
A) Sneezing and a runny nose
B) A broken leg
C) Stomach pain
D) A rash
Answer: A) Sneezing and a runny nose

Question 12: “Eating too much candy can cause which of the following?”
A) Toothache
B) Earache
C) Sore eyes
D) Fever
Answer: A) Toothache

Question 13: “Which word describes a headache that feels like pounding in the head?”
A) Throbbing
B) Stabbing
C) Cramping
D) Aching
Answer: A) Throbbing

Question 14: “What is the best thing to do if you have a fever?”
A) Play outside
B) Drink plenty of fluids
C) Eat a lot of ice cream
D) Watch TV all day
Answer: B) Drink plenty of fluids

Question 15: “Which of these is a symptom of an ear infection?”
A) Stomachache
B) Ear pain
C) Blurry vision
D) Rash
Answer: B) Ear pain

Question 16: “How would you feel if you had a high fever?”
A) Very cold
B) Extremely tired
C) Very energetic
D) Extremely happy
Answer: B) Extremely tired

Question 17: “What should you do if you have a sore throat?”
A) Drink warm tea with honey
B) Put ice on your throat
C) Go for a run
D) Eat spicy food
Answer: A) Drink warm tea with honey

Question 18: “What does ‘nausea’ mean?”
A) A feeling of wanting to vomit
B) A headache
C) A sore throat
D) A fever
Answer: A) A feeling of wanting to vomit

Question 19: “How would you describe a sharp, sudden headache?”
A) Throbbing
B) Stabbing
C) Dull
D) Continuous
Answer: B) Stabbing

Question 20: “What is the term for a pain in your stomach?”
A) Stomachache
B) Headache
C) Earache
D) Toothache
Answer: A) Stomachache

Baca juga :  30 Soal Sumatif Bahasa Inggris Kelas 5 Bab 8 Kurikulum Merdeka

Question 21: “What symptom might indicate a toothache?”
A) Sore throat
B) Pain in the tooth or jaw
C) Runny nose
D) Ear pain
Answer: B) Pain in the tooth or jaw

Question 22: “If you have a stomachache, what should you avoid eating?”
A) Spicy food
B) Chocolate
C) Apples
D) Bread
Answer: A) Spicy food

Question 23: “How would you describe your feeling when you have a fever?”
A) Chilled
B) Hot and possibly shivering
C) Relaxed
D) Energetic
Answer: B) Hot and possibly shivering

Question 24: “What does ‘insomnia’ mean?”
A) A headache
B) A sore throat
C) Difficulty in sleeping
D) Stomach pain
Answer: C) Difficulty in sleeping

Question 25: “What is a good remedy for a cough?”
A) Cough syrup
B) Antibiotic ointment
C) Band-Aid
D) Ice pack
Answer: A) Cough syrup

Question 26: “If you feel dizzy, how might you describe it?”
A) Feeling like spinning
B) Feeling very sleepy
C) Feeling very hungry
D) Feeling very excited
Answer: A) Feeling like spinning

Question 27: “What can cause a sore throat?”
A) Listening to loud music
B) Reading in the dark
C) Shouting too much
D) Running fast
Answer: C) Shouting too much

Question 28: “If you are sneezing a lot, what might you have?”
A) A cold
B) A broken arm
C) A toothache
D) A stomachache
Answer: A) A cold

Question 29: “What should you do if you have an earache?”
A) Listen to loud music
B) Put a warm cloth on your ear
C) Go swimming
D) Ignore it
Answer: B) Put a warm cloth on your ear

Question 30: “If your stomach pain is constant and severe, what should you do?”
A) Ignore it
B) Drink a lot of soda
C) Eat spicy food
D) See a doctor
Answer: D) See a doctor

Untuk membuat tampilan soal sumatif tersebut lebih menarik, anda dapat mengemasnya dalam bentuk kuis interaktif dengan menggunakan bantuan aplikasi Canva seperti contoh berikut ini

English Worksheet Kelas 5 Bab 4

LKPD KELAS 5 BAB 4 by PenaGuru.Com

Akhir Kata

Itulah 30 Contoh Soal Sumatif Bahasa Inggris Kelas 5 Bab 4 Kurikulum Merdeka yang dapat kami bagikan. Semoga bisa menjadi inspirasi dan bahan latihan peserta didik.