Contoh Soal Narrative Text Pilihan Ganda SMA dan Jawabannya

Posted on

Contoh soal narrative text pilihan ganda SMA dan jawabannya – Setelah membahas tentang apa itu narrative text secara lengkap, selanjutnya kita akan membahas tentang contoh soal Narrative text pilihan ganda SMA beserta jawabannya. Latihan soal Narrative ini akan membantu Anda agar lebih memahami materinya.

Simak pembahasan soal narrative text pilihan ganda sebagai persiapan menghadapi penilaian harian, penilaian tengah semester, dan penilaian akhir semester.

Contoh Soal Narrative Text Pilihan Ganda SMA dan Jawabannya

Berikut ini adalah contoh soal Bahasa Inggris pilihan ganda materi narrative text SMA lengkap dengan petunjuk penyelesaian dan pembahasan soal.

Read the following text for question number 1-3!

contoh soal narrative text pilihan ganda SMA dan jawabannya
contoh soal narrative text pilihan ganda SMA dan jawabannya

1. Identify the correct statement based on the beginning part of the story.
A. People there rarely saw Issunboushi.
B. Issunboushi is a Japanese word for thumb.
C. The couple were old but just got married.
D. The couple gave up on having a child.
E. The woman gave a birth to a big boy.

Petunjuk:
How were Issunboushi’s parents before he was born? What did the mother give a birth to? How was the baby?
Pembahasan contoh soal narrative text pilihan ganda SMA dan jawabannya:
People there rarely saw Issunboushi : True. They didn’t see him a lot.
Issunboushi is a Japanese word for thumb : False. It means an inch.
The couple was old but just got married : False. They had been married for along time.
The couple gave up on having a child : False. They kept wishing for a child.
The woman gave a birth to a big boy : False. The boy was very small.

2. Identify the major problem in the story.
A. The princess was attacked by the devil
B. The couples didn’t have a child
C. The boy’s size was only an inch
D. The devil left his magic hammer
E. The boy wanted to be a samurai

Petunjuk:
To find the main problem, you have to read the part of the text where the problem arises and develops.
Pembahasan:
The main complication is when the princess was attacked by the devil called Oni.
“Shortly after, he and the princess were attacked by a devil with a magic hammer called Oni. The devil swallowed Issunboushi, but he managed to jab his needle to the devil’s body from the inside.”
The underlined part is how the boy solved the problem.

3. The word managed in the text has a similar meaning with ….
A. Succeed
B. Achieve
C. Get
D. Control
E. arrange

Petunjuk:
The other sentence examples:
They managed to defeat the devil.
The woman managed to give a birth safely.
The princess managed to steal the magic hammer.
Pembahasan:
Manage is a verb which means to succeed in doing something, especially something difficult. In the story Issunboushi succeeded in defeating the Oni by jabbing his needle to the devil’s body from the inside. The princess also managed to use the magic hammer to turn Issunboushi to a normal-sized man.

Baca juga :  Contoh Soal Narrative Text Legend dan Jawabannya

Read the following text for question number 4-7!

contoh soal narrative text pilihan ganda SMA dan jawabannya
contoh soal narrative text pilihan ganda SMA dan jawabannya

4. Analyze the characteristic of the people in the story. The king was ….
A. Greedy
B. Lazy
C. Happy
D. Kind
E. wise

Petunjuk:
What did the King do when he knew that the miller’s daughter could spin a straw into gold? Did he treat her nicely?
Pembahasan:
“When the girl came to palace, the King locked her in a room full of straw. ‘If all the straws haven’t changed into gold by tomorrow, you must die.’ said the King.”
From the story we know that the King wasn’t a kind person.
“In the morning, the King saw a room full of gold. He became greedier that he took her to another room full of gold.”
It shows that the King was a greedy person.

5. The statement which is NOT true based on the story is ….
A. The miller’s daughter could spin a straw into gold
B. No one used to know the manikin’s name
C. The King was mean to the miller’s daughter
D. The King took the miller’s daughter as a wife
E. The Queen managed to guess the manikin’s name

Petunjuk:
This story has more than one complication and more than one solution. Pay attention to the beginning of the story. What is the first problem in the story?
Pembahasan:
The miller’s daughter couldn’t spin a straw into gold. Her father lied to the King just to show that he was important. But the King was a greedy and mean person. He demanded more and more gold.
“The girl didn’t know how to spin a straw into gold. She cried alone in the dark room.”

6. “’If I do it for you, what will you give me?’ asked the manikin.”
The other words for the underlined phrase are ….
A. The little man
B. The clever man
C. The tricky man
D. The helpful man
E. The wise man

Petunjuk:
Manikin in this story is not a model of the human body, used for teaching medical or art students. The manikins often appear in children’s story.
Pembahasan:
Manikin is an old-fashioned way to say a very little man. In the story you can find this phrase twice.
In the middle of the story: “Suddenly, a little man opened the door.”
At the end of the story: “The little man was very angry as left the Queen for good.”

7. At the end of the story, Rumpelstilskin was ….
A. Mad
B. Overjoyed
C. Excited
D. Lucky
E. relieved

Petunjuk:
Did the Queen manage to guess the name correctly? How did the manikin feel about that? Was he happy or sad?
Pembahasan:
At the end of the story Rumpelstilskin said:
“The devil has told you that! The devil has told you that,’ the little man was very angry as left the Queen for good.”
Rumplestlskin was very angry. It also means that he was mad because the Queen knew his name so he didn’t get to take the child.

Baca juga :  Contoh Soal PAS Qurdis Kelas 6 SD MI Semester 2 Kurikulum 2013 dan Kunci Jawaban

Read the following text for question number 8-12!

contoh soal narrative text pilihan ganda SMA dan jawabannya
contoh soal narrative text pilihan ganda SMA dan jawabannya

8. The heroine(s) of the story is/are ….
A. the mice
B. the cat
C. the thief
D. the cat and the mouse
E. the thief and the mouse

Petunjuk:
main character(s)
Pembahasan:
The heroines of the story are the cat and the mouse. The cat and the mouse share equal roles in the story. The thief, the mice, and the cats are the minor characters.

9. The personality of the cat is ….
A. arrogant
B. bad temper
C. distrustful
D. dishonest
E. grumpy

Petunjuk:
seem guilty
Pembahasan:
The correct answer is distrustful. It is seen in the passage that the cat became suspicious to the mouse. The arrogant, bad tempered, dishonest, and grumpy are not mentioned in the text.

10. The conflict of the story is….
A. The mouse leaved the house.
B. The wooden arrow was missing .
C. The mouse and the cat misunderstood each other
D. The foot print fitted the mouse’s foot print .
E. The mouse and the cat never met each other again.

Petunjuk:
different perception between the mouse and the cat
Pembahasan:
The conflict of the story is when the mouse and the cat misunderstood each other. The text clearly shows that the cat becomes suspicious to the mouse but they never tried to talk their problem in a good way.

11. The synonym of the word precious is ….
A. Trust
B. Believe
C. Curious
D. Cheap
E. priceless

Petunjuk:
Find the synonym!
Pembahasan contoh soal narrative text pilihan ganda SMA dan jawabannya:
The correct answer is priceless. Precious means that something is really important for someone. It has similar meaning to priceless. Trust means believe. Curious means want to know many things. And cheap means low in price.

12. The moral lesson of the story is ….
A. we have to share everything with our friend
B. we have to clarify a misunderstanding calmly
C. we have to fight a thief
D. we have to interrogate suspicious person
E. we have to leave a dishonest friend

Petunjuk:
be wise
Pembahasan:
The correct answer is we have to clarify a misunderstanding calmly. The story shows that the mouse and the cat never talk to each other about the missing of wooden arrow calmly. So that the misunderstanding cannot be solved well and they never became friend anymore.

Akhir Kata

Demikian pembahasan dan contoh soal narrative text pilihan ganda SMA dan jawabannya. Semoga bermanfaat dalam pembelajaran narrative text Bahasa Inggris. Jangan lupa follow kami melalui google news untuk mendapatkan informasi terbaru dari PenaGuru.Com.