Soal Passive Voice Untuk SMA Kelas XI dan Pembahasannya

Posted on

Soal Passive Voice Untuk SMA Kelas XI – Kali ini sobat PenaGuru akan membagikan contoh soal passive voice untuk SMA kelas xi yang dapat Anda gunakan untuk menguji sejauh mana pemcapaian peserta didik mengenai passive voice dalam Bahasa Inggris. Sebagaimana telah kita bahas sebelumnya bahwa passive voice merupakan ungkapan yang digunakan ketika kita ingin fokus pada aksi. Pelaku atau subject (orang yang melakukan tindakan) terkadang tidak disebutkan.

Sebelum menghadapi penilaian harian tentang passive voice, silahkan pelajari contoh soal passive voice untuk SMA kelas xi pilihan ganda beserta jawaban yang kami berikan di bawah ini. Latihan soal passive voice tersebut telah kami lengkapi dengan petunjuk atau clue sehingga akan memudahkan Anda dalam menyelesaikannya. Untuk soal yang memerlukan pembahasan lebih lanjut telah kami sertakan penjelasan secara terperinci.

Soal Passive Voice Untuk SMA Kelas XI dan Pembahasannya

Okey tanpa perlu panjang lebar lagi, silahkan simak latihan soal passive voice untuk SMA kelas xi pilihan ganda berikut ini.

1. Passive sentence from “A cat ate a fish” is ….
A. A fish was eaten by a cat
B. A fish eat a cat
C. A fish eating a mouse
D. A fish is eaten by a cat
E. A fish eaten a cat

Petunjuk:
S + tobe+ verb past participle (V3)
Pembahasan:
Object from the active becomes subject in passive, the verb is changed into past participle and insert linking verb be -is

2. A well-known architect is designing our new office. The passive form of the above sentence is our new office……….by a well-known architect.
A. Designs
B. Designed
C. Be Designing
D. Is Designed
E. Is being Designed

Petunjuk:
S + tobe (is/are) + being+ verb past participle (V3)
Pembahasan:
A well-known architect is designing our new office. it is in the form of present continuous the object of active our new office becomes subject in passive and being is inserted before verb past participle

3. The stewardess is now serving coffee to the passengers. The passive form of the above sentence is………….
A. The passengers are serving are serving coffee now.
B. The passengers are now served coffee.
C. Coffee is now served by the passengers.
D. Coffee is now being served to the passengers.
E. Coffee is now served to the passengers.

Baca juga :  Contoh Soal Narrative Text Legend dan Jawabannya

Petunjuk:
S + tobe (is/are) + being +verb past participle (V3)
Pembahasan:
Object from active becomes subject and the verb changed into past participle and insert being after linking verb

4. They think he is wealthy. The passive form of the above sentence is…..
A. He is thought a wealthy man
B. They are considered a wealthy man.
C. They are thought he is a wealthy man.
D. He is thought to be a wealthy man.
E. He is thought being a wealthy man

Petunjuk:
S + tobe (is/are) + verb past participle (V3)
Pembahasan:
Object of active becomes subject of passive and the verb here is simple present tense which changed into tobe and past participle

5. Complete the following statement!

Every body believed that Gods brought them happiness.
We can also say: …
A. It is believed that the gods brought them happiness.
B. The gods were belived to have brought them happiness.
C. That The Gods brought them happiness were believed by everybody.
D. The Gods were belived to bring them happiness.
E. It was belived that the Gods have brought them happiness.

Petunjuk:
That + clause + tobe (is/are) +verb past participle (V3)
Pembahasan:
That is as an introductory. Object of active becomes subject of passive and the verb here is simple past tense which changed into tobe and past participle

6. Complete the following statement!

Have you been informed about the exact number of victims of the airplane crash?
Yes ………to the headquarters of Garuda.
A. They are faxed
B. Has faxed
C. The victims fax
D. It has been faxed.
E. We fax it.

Petunjuk:
It + tobe (has/have)+been+ verb past participle (V3)
Pembahasan:
It is the exact number of the crash. this sentence is in the form of present perfect

7. You seem to waiting for something these days. That’s true I’m waiting ……….for an interview.
A. Called
B. To call
C. Be called
D. Calling
E. To be called.

Baca juga :  Teks Label tentang Makanan dan Minuman Beserta dengan Contoh Soal Kelas 9 SMP

Petunjuk:
S -clause+ tobe+ verb past participle (V3)
Pembahasan:
it si clearly seen in the formula of passive verb

8. I am still waiting …. for an interview.
A. To be called.
B. Be called
C. Be Calling
D. To call
E. Called

Petunjuk:
it is clearly seen in the formula of passive verb
Pembahasan:
there are two clauses which combined one in this passive which directly goes to tobe and past participle

9. Rahmad looks very happy today. He receives a new position in the office. Don’t you know he . . . to be the new general manager? The final decision will be tomorrow.
A. Has promoted
B. To Be Promoted
C. Has To Promoted
D. Has Been Promoted
E. Is being promoted

Petunjuk:
S + tobe (is/are)+ verb past participle (V3)
Pembahasan:
Don’t you know he is being promoted to be the new general manager?
The above sentence is in the form of present continuous because the process of promotion to be the new general manager is still in progress.

10. Why does the baby next-door keep crying? As usual, it ……………by the baby sister.
A. Is neglecting
B. Is neglected
C. Neglects
D. Is to be neglected
E. Is to neglected

Petunjuk:
S + tobe (is/are) + verb past participle (V3)
Pembahasan:
It is simple present tense

Kesimpulan

Untuk menguasai materi tentang passive voice memang tidak cukup hanya dengan mengerjakan contoh soal passive voice pilihan ganda beserta jawaban saja. Melainkan Anda harus memahami tentang rumus passive voice dan contoh passive voice yang sering digunakan dalam percakapan sehari-hari.

Demikian pembahasan mengenai contoh soal passive voice untuk SMA kelas xi yang dapat kami bagikan. Semoga bermanfaat. Jangan lupa untuk mengikuti PenaGuru.Com melalui aplikasi Google News dengan cara Following untuk mendapatkan update artikel terbaru kami.